BREDERO ALLEREERSTE SONGWRITER VAN HET LEVENSLIED

In een uitzending van Podium Witteman van april 2018 introduceert FLORIS KORTIES een voorloper van het Nederlandse levenslied. In de video noemt hij zangers van het levenslied als Rob de Nijs, André Hazes en Ramses Shaffy schatplichtig aan een zeventiende-eeuwse dichter, namelijk Gerbrandt Adriaenszoon Bredero, de eerste Nederlandse songwriter. 

In dit fragment is ook een optreden te zien van de groep CAMERATA TRAJECTINA, vertolkers van het Oude Lied met het liedje Kon ick eens recht bedwingen van Bredero.

MIKE BODDÉ gaf in bovenstaande video al aan dat hij gefascineerd is geraakt door een bekend lied van Bredero over een uit de hand gelopen conflict op de jaarlijkse Vinkeveense kermis.

Het lied staat in het ‘BOERTIGH, AMOUREUS EN AENDACHTIGH GROOT LIEDT-BOECK’ van BREDERO dat in 1622 in druk verscheen.

Het lied is bekend onder de naam BOEREN-GEZELSCHAP.

In de volgende video wordt dit lied vertolkt door JEROEN ZIJLSTRA in een aangepaste Wieringermeerse versie met de oorspronkelijke tekst van Bredero in beeld ter ondersteuning.

Als u geïnspireerd bent geraakt en meer van de muziek van Bredero wilt beluisteren dan volgen hieronder nog een aantal links naar liedjes van deze dichter.

Deze zijn allemaal te vinden op de website LIEDERENBANK waar alle gegevens over dit liedmateriaal zijn verzameld en beschreven.